Kaupunki itse taideteoksena

Kaupunki itse taideteoksena

Kaupungeissa on yleensä todella hyvät mahdollisuudet päästä rentoutumaan taiteen parissa. Tällöin sitä suuntaa ensisijaisesti museoon tai taidegalleriaan; jonkinlaiseen sisätilaan, jossa taidetta on tarkoituskin ihastella. 2000-luvun edetessä ollaan kuitenkin havahduttu siihen, että taidetta ei kannata jemmata museoihin, vaan tuoda sinne missä ihmisetkin ovat: kaduille, kauppakeskuksiin ja ihan pysyvänä osana vaikkapa talon seinää.

Nykyaikaan kuuluu ei vain taiteesta nauttiminen ihan sen itsensä takia, vaan myös taiteen käyttäminen mielenterveyden kohentajana. Taiteen terapeuttinen vaikutus on tunnettu jo pitkään ja sen käyttö yleistyy koko ajan.

Kaupungilla, kotona, kaikkialla

Kaupunkien lisäksi taidetta tuodaan nykyään myös kotiin. Yksi nykyajan taiteellisista valinnoista on tehoseinä, joka tapetoidaan usein komeasti, kun taas muut seinät maalataan jollain perusvärillä. Tämä on mahdollista boråstapeter -tapeteilla, jotka sopivat skandinaaviseen taidemakuun ja tuovat säväyttävän luonnonläheisen elämämyksen niin työ-, makuu- kuin olohuoneeseenkin. Vain mielikuvitus on rajana.

Veilä jonkin aikaa sitten tehoseiniä pidettiin keinona tuoda eloa siuluttomiin toimistoihin, mutta tämä taiteellinen ratkaisu on levinnut viime vuosien aikana koteihin ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että taidetta halutaan yhä enemmän myös kotiin; pois kaupungeista ja työpaikoilta.

Taide tulee ulos

Yleisimmin kaupungilla näkee muraaleja, jotka piristävät Suomen noin muuten harmaata kaupunkimaisemaa. Osaan kerrostaloista maalataan sellainen jo rakennusvaiheessa lähialueen asukkaiden iloksi.

Mutta kuten jo aiemmin todettu, voi taide tulla myös sinun luoksesi vaikkapa boråstapeterilla ehostettujen seinien kautta.