Utopinen kaupunki – tältä se näyttäisi nykyään

Utopinen kaupunki – tältä se näyttäisi nykyään

Kun kaupunkia lähdetään suunnittelemaan, pyritään siitä tietenkin tekemään mahdollisimman toimiva ja houkutteleva asukkaille. Se ei ole mitenkään helppoa, vaan kaupunkia suunnitellessa tulee muistaa monia pikku seikkoja, jotta kaupunki pysyy siistinä ja toimivana kaikkine ratkaisuineen. Täydellistä kaupunkia ei ole olemassakaan, mutta oletko koskaan miettinyt, millainen olisi moderni utopinen kaupunki? Millaista roolia ekologisuus ja tulevaisuus näyttelisi siellä? Olisiko se luonnon siimeksessä kaikkine puutarhoineen vai olisiko se varsinainen urbaani asvalttiviidakko? Tähän artikkeliin on koottu muutamia seikkoja siitä, miltä moderni utopinen kaupunki näyttäisi. Jos haluat, tietää miltä utopinen kaupunki näyttäisi, toivotamme sinulle nautinnollisia lukuhetkiä tämän artikkelin parissa. Olemme listanneet modernille nykykaupungille tärkeitä seikkoja, jotka toteutuisivat utopisessa kaupungissa varmasti.

1. Utopinen kaupunki sijaitsisi veden äärellä

Kautta aikain ihmisasutus on aina keskittynyt veden äärelle. Tämä johtuu puhtaasti sellaisesta seikasta, että ihmiselämää ei ole ilman vettä, joten veden lähellä oleminen on logistisista syistä järkevää. Kun ollaan veden äärellä ja vettä on paljon, kaupungilta ei koskaan lopu vesi kesken. Ja ovathan ihanat uimarannat aina mukava lisä kaupungin asukkaille!

2. Utopinen kaupunki sijaitsisi lähellä luontoa

Jo kymmenen minuuttia päivässä luonnon helmassa lisää tutkitusti ihmisten tyytyväisyyttä. Entä sitten, kun kaupunki itsessään sijaitsee luonnossa? Tämähän tarkoittaa varmaa tyytyväisyyttä! Ihmisille on tarjolla lenkkipolkuja, marjastuspaikkoja ja sienestyspaikkoja. Luonto tarjoaa paljon mukavaa tekemistä, ja luonnolla on myös suuri merkitys ilmaston kannalta: puhdistavathan puut ja viherkasvit ilmaa ja ovat avain maapallomme pelastamiseen! Toki luonnon voi tuoda keskelle kaupunkiakin panostamalla puutarhoihin. Mikäli kaipaat inspiraatiota oman puutarhasi suunnitteluun, kannattaa tarkistaa www.byggmax.se -sivuston valikoima.

3. Utopinen kaupunki vaalisi ekologisuutta

Maapallomme on joutunut tuhon tielle johtuen holtittomasta käytöksestämme – ja suurkaupungit ovat saasteineen yksi suurimmista syistä tähän. Onneksi pelastuminen on vielä mahdollista. Suurkaupungit ovatkin avain tähän, ja ekologiset ratkaisut voivat parhaimmillaan pelastaa maapallomme! Kaupungit voivat vaikkapa rakentaa tehtaat niin, että ne saastuttavat mahdollisimman vähän. Myös lähituotannon suosiminen voi edesauttaa tilannetta. Myös kierrätys on avainsana tähän. Ei se ole niin kovin vaikeata!

4. Utopinen kaupunki tarjoaisi joustavia liikenneratkaisuja

Liikenne on yksi suurimmista saastuttajista. Jos kaupungissa etäisyydet ovat käveltävissä ja pyörätiet ovat hyvät, vähentää tämä saasteita huomattavasti. Myös hyvät ja toimivat julkisen liikenteen ratkaisut vähentävät yksityisten aiheuttamaa saastetta merkittävästi. Mitä tulee yksityisautoiluun, kaupunki voi vaikkapa rahoittaa sähköautoilua niin, että polttoaineen aiheuttamat saasteet saadaan minimiin.

5. Utopinen kaupunki huolehtisi asukkaiden hyvinvoinnista

Tärkein asia kaupungissa on tietenkin sen asukkaiden hyvinvointi. Jos asukkaat eivät ole tyytyväisiä, kertoo se heti siitä, ettei kaupunki toimi kuten pitäisi. Asukkaiden hyvinvoinnista voi pitää huolta hyvällä terveydenhuollolla, hyvillä palveluilla ja hyvillä julkisilla tiloilla. Esimerkiksi lähellä sijaitsevat koulut ja muut oppilaitokset tekevät kaupungista heti mukavamman perheille.

6. Utopinen kaupunki pitäisi huolen siisteydestä

Yksi seikka, joka vaikuttaa kaupungin asumismukavuuteen, kaupungin imagoon ja oikeastaan ihan kaikkeen on se, kuinka hyvin kaupungin siisteydestä on huolehdittu. Jos jätelogistiikasta on huolehdittu kunnolla, kadut ja vedet pysyvät puhtaina ja sairaudet pysyvät loitolla. Esimerkiksi julkisilla paikoilla sijaitsevat usein tyhjennetyt jäteastiat edesauttavat kaupungin siisteyttä. Myös vaikkapa roskaamisesta asetettu sakko voi olla hyvä kimmoke siisteydelle.